Helsingin Yliopisto

KAPTEENI KÄSKEE

Kapteeni käskee –leikissä leikinjohtaja antaa erilaisia käskyjä, esim. vihellä, hypi yhdellä jalalla, juokse paikallasi. Leikkijöiden on tarkoitus totella kapteeni vain, mikäli leikinjohtaja sanoo alkusanoiksi ”kapteeni käskee”. Mikäli joku leikkijöistä tottelee ilman kapteenin erillistä käskyä, hän putoaa pelistä. Voittaja on se, joka on leikissä mukana viimeisenä ja hän saa olla seuraavan kierroksen leikinjohtaja.
Leikistä on kehitetty erilaisia muunnelmia. Esimerkiksi Simo sanoo –leikkiä leikitään niin, että leikinjohtaja käskee muita tekemään jotain kuten kapteeni käskee –leikissä, mutta käskiessään johtaja itse saattaa tehdä jotain ihan muuta, esim. sanoessaan ”juoskaa paikallanne” johtaja hyppii yhdellä jalalla. Leikkijöiden on tarkoitus totella sanallisia ohjeita, leikinjohtajan tekemisistä huolimatta.

KUKA PELKÄÄ TERVAPÖPÖÄ?

Leikkikenttä jaetaan kolmeen osaan niin, että keskelle jäävän ison tilan päihin piirretään turvat. Tervapöpö seisoo keskellä aluetta ja huutaa kovaan ääneen ”kuka pelkää tervapöpöä”? Tällöin kaikkien leikkijöiden tulee vaihtaa turvasta toiseen. Mikäli tervapöpö saa jonkun kiinni, kun tämä ei ole turvassa, tulee kiinnijäädystä joko tervapöpö tai alkuperäisen tervapöpön apulainen, sovituista leikin säännöistä riippuen.
Leikki löytyy nykyään leikkikirjoista nimellä haukka ja kananpojat. Kuka pelkää –nimi on tullut alunperin leikin ”rasistisemmasta” versiosta ”kuka pelkää mustaa miestä”.
HURAA HURAA HÄITÄ

Leikkijöistä valitaan portin pylväät, jotka nimeävät itsensä esim. ruusu ja orvokki, kissa ja koira tms. Portin pylväät seisovat vastakkain ja nostavat yhdessä kätensä portiksi. Muut leikkijät asettuvat jonoon ja he kulkevat portin läpi Huraa huraa –häitä laulun tahdissa.

Huraa huraa häitä,
kello löi jo 12,
keisari seisoo palatsissa.
Niin musta kuin multa, niin valkea kuin varsa.
Kuka tulee viimeiseksi,
onpi kuolema.
Samalla kun lauletaan ”kuolema” portti sulkeutuu jonkun leikkijän ympärille. Kuiskaten häneltä kysytään, kumpi nimi häntä miellyttää enemmän eli kumman portin hän valitsee. Kun valinta on tehty, hän menee kyseisen portinpylvään taakse. Näin leikki jatkuu, kunnes kaikki leikkijät ovat asettuneet portin pylväiden taakse. Portinpylväät pitävät toisiaan yhä käsistä kiinni ja muut ottavat edellään jonossa seisovaa vyötäisiltä kiinni. Portit mittelevät voimiaan ja yrittävät saada toisen portin kaatumaan.
Leikki on alunperin Ruotsista ja sitä on leikitty ympäri Suomea. Se löytyy useista leikkikirjoista ja laulun sanoista on lähes yhtä monta versiota kuin on kirjojakin.
Lähteet:
Lindenbaum, 2003. Hippa! WSOY.
Laaksonen & Salo, 1983. Lystiä leikkiä. Mannerheimin lastensuojeluliitto.
Suuri suomalainen leikkikirja. 4. painos, 1986. WSOY.
Vesikansa, 1967.
Koonnut: Paula Ahonen